Hoe werkt infrarood verwarming in de badkamer?

Hoe werkt infrarood verwarming in de badkamer?

Door Roy

Een manier om je badkamer te verwarmen die rap in populariteit toeneemt is infraroodverwarming. Voorheen zagen we infrarood alleen in wellness centra, echter komt het door de toenemende betaalbaarheid tegenwoordig steeds vaker voor bij mensen thuis op de badkamer. Maar welke andere redenen zijn er dat deze vorm van badkamerverwarming zo populair aan het worden is? We vertellen je er alles over in deze blog, dus lees zeker door.

Wanneer je enorm geniet van wellness en je lichaam graag van de beste zorg voorziet is een infrarood warmtelamp op de badkamer echt een fijne toevoeging. Waar het zowel als hoofd- als bijverwarming geschikt is, wordt infrarood verwarming vooralsnog voornamelijk als bijverwarming gebruikt. Er zijn enkele belangrijke redenen waarom mensen kiezen voor infrarood warmtelampen, bijvoorbeeld ook onder douche. We lichten het voor je toe.

Wat is infrarood verwarming?

Om de voordelen van infrarood warmtelampen uit te leggen is het eerst belangrijk te begrijpen wat deze lampen precies zijn. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van infrarood warmtelampen is dat deze door middel van korte golf infraroodlicht ervoor zorgen dat personen en objecten opwarmen, maar niet de lucht. Hierdoor ontstaat er geen luchtcirculatie. Deze lampen stralen een heerlijke warmte uit die ontspannend werkt voor je spieren, waarmee ze ideaal zijn tegen spierpijn en stijfheid. Het warme licht zorgt daarnaast voor een betere bloedsomloop waardoor afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Ook zijn warmtelampen vaak in verschillende kleuren beschikbaar waardoor je deze goed op je badkamer aan kan laten sluiten. Het kent echter ook een toepassing onder de douche.

Infrarood warmtelamp onder de douche

Zoals gezegd kan deze vorm van verwarming zowel als hoofd- en als bijverwarming worden ingezet, echter kan een warmtelamp ook in de douche geïnstalleerd worden. Er zijn twee varianten: mét uv-licht en zonder uv-licht. Het model zonder uv-licht is voor mensen die alleen van de extra warmte willen genieten. Kies je voor een infrarood warmtelamp mét uv-licht kun je rekenen op een zomers tintje wanneer je hier regelmatig gebruik van maakt onder de douche. Je kunt ook voor een combi-model kiezen. Deze beschikken zowel over infraroodlampen en uv-lampen. Hierbij kun je tussen de twee standen afzonderlijk switchen. Ook is er keuze uit ‘full body’ en ‘half body’ modellen. Full body modellen hebben de meeste lampen waardoor zij het hele lichaam kunnen bereiken. Half body modellen zijn beter geschikt om bepaalde delen van het lichaam te verwarmen, zoals bijvoorbeeld je schouders en nek. De afmetingen van een full body model zijn groter waardoor ze meer ruimte in je douche innemen. Ook zijn ze over het algemeen prijziger dan half body modellen.

Hoe bespaart infrarood verwarming energie?

Naast bovengenoemde voordelen werkt een infrarood verwarming ook energiebesparend. Dit heeft het systeem te danken aan de stand-by functie. In tegenstelling tot alle andere vormen van verwarming gaan de warmtelampen zodra de gewenste temperatuur bereikt is op stand-by. Zo verbruik je niet meer energie dan nodig om de badkamer te verwarmen, wat dit een interessante optie maakt zowel voor je portemonnee en het milieu.

Eenvoudige installatie

Ook is het plaatsen van infrarood warmtelampen vrij eenvoudig. Waar andere vormen van badkamerverwarming vaak een ingrijpende verbouwing (en daarmee hoge kosten) met zich meebrengen, hoeft een infrarood warmtelamp simpelweg alleen maar opgehangen te worden en aangesloten te worden op het stroomnetwerk. Meestal hebben warmtelampen een lang snoer van zo’n 4 meter om hem aan te sluiten op een stopcontact. Omdat het om een elektrische installatie gaat is het hierbij van belang de NEN1010 richtlijnen te volgen om de veiligheid te waarborgen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over verwarming in de badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.