Hoe richt je een Japandi badkamer in?

Hoe richt je een Japandi badkamer in?

Door Jens / 13-08-2022

Wat krijg je wanneer je Scandinavische materialen mengt met Japans minimalisme? Antwoord: Japandi. Japandi (soms ook Scandinese genoemd) badkamers combineren Japans design met Scandinavische stijl. Deze trend haalt haar invloeden uit beide ontwerpstijlen en combineert ze tot de perfecte mix van vorm en functie. Ook je badkamer kan meedoen met deze prachtige trend! Ben je klaar om je eigen zen-badkamer te creëren? Lees dan verder voor onze tips.

Met natuurlijk hout, neutrale tinten en strakke lijnen leent de Japandi stijl zich goed voor de badkamer. Deze trend straalt rust uit en is daarom perfect om een spa-achtige badkamer te creëren. Wil je deze stijl realiseren in je badkamer? Er zijn dan een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden.

Wat mag niet ontbreken in een Japandi badkamer?

Neutraal kleurenpalet

Een neutraal kleurenpalet - met beige, grijs en wit - complimenteert de natuurlijke materialen van Japandi design. Door een kleurenpalet te gebruiken dat delicaat en zacht aanvoelt wordt er rust gecreëerd in de badkamer. Met neutrale muurkleuren en de juiste Japandi badkameraccessoires zul je ongetwijfeld dat vredige gevoel creëren.

Hout, hout en nog meer hout

De Japanse opvatting 'Wabi-Sabi' vertaalt zich grofweg in het vinden van de schoonheid in imperfecties. Een van de beste voorbeelden hiervan, vanuit een interieurperspectief, zijn de nerven in hout die van stuk tot stuk verschillen. Van het bekleden van een muur tot houten meubelen; de badkamer is een geweldige plek om hout uit te proberen. Scandinavische stijlen neigen meer naar beuken en lichtere houtsoorten terwijl Japans design rijker is in palet, met Japanse iep als inspiratiebron.

Functionaliteit

Eén ding dat in Japandi (bad)kamers centraal staat is functionaliteit. Er mag niets in de ruimte aanwezig zijn dat geen doel dient. Dit helpt om de esthetiek van de kamer helder, schoon en duidelijk te houden. Hoewel dit in principe een goed idee is, kan het moeilijk zijn om flessen die over de douchevloer verspreid liggen of wasgoed dat zich zo snel in een hoek ophoopt te minimaliseren. Om de impact van rommel te verminderen kunt je een meubel kiezen in overeenstemming met het neutrale kleurenschema, waarin je al je spullen kunt opbergen.

Minimalisme

Het Japandi design heeft minimalisme als centrale pilaar. Een terughoudende styling creëert een gevoel van rust en kalmte dat perfect past bij de badkamer wat bijdraagt aan de spa-achtige uitstraling. Door ervoor te zorgen dat elk stuk in de badkamer zijn plaats en functie heeft kan een minimalistische stijl worden gecreëerd. Om de Japandi stijl goed te realiseren is het van vitaal belang om de accessoires tot een minimum te beperken. Een overdaad aan styling kan het gevoel van rust waar je zo hard aan gewerkt hebt namelijk teniet doen. Houd het qua styling daarom bij planten en enkele handdoeken voor de textuur.

Textuur

Omdat Japandi badkamers erg ingehouden zijn qua palet en styling is textuur van groot belang. Textuur voorkomt dat een kamer er te klinisch of als een showroom uitziet. Het zorgt ervoor dat de ruimte er gezellig uitziet, iets wat lastig is om alleen uit de kleuren te halen. Dit is een perfect moment om houtsoorten te mixen, van Scandinavische lichte houtsoorten zoals beuken tot de rijke iepen uit Japanse interieurs. De verscheidenheid aan houtsoorten en daarmee de nerven en texturen zullen elkaar goed aanvullen. Naast structurele textuur, in de vorm van hout, is het belangrijk om ook zachtere texturen te overwegen. Zachte handdoeken en wollen badmatten kunnen een zacht en pluche gevoel geven in een badkamer waardoor de ruimte huiselijk blijft en niet klinisch.

Zwarte accenten

Een overeenkomst tussen Japans en Scandinavisch design is de liefde voor zwart. Dit lijkt misschien een harde kleur voor een neutraal kleurenschema, maar de tint kan diepte geven en de zee van beige doorbreken. Een effectieve manier om zwart toe te voegen aan een Japandi badkamer is door middel van zwart koperwerk, waarbij het chroom wordt vervangen door zwart voor een bijzonder luxueuze afwerking. Denk bijvoorbeeld aan zwarte kranen; dit zorgt in een Japandi badkamer voor een prachtig effect.

Meer lezen

Wil je meer lezen over badkamerstijlen? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.