Zo moet je een doucheputje onderhouden

Zo moet je een doucheputje onderhouden

Door Jens

Het idee om je doucheputje schoon te moeten maken kan je haren recht overeind doen staan. Het is zeker niet het meest frisse klusje, dus leggen we hieronder uit hoe je het beste ter werk kunt gaan.

Je putje met enige regelmaat schoonmaken is erg belangrijk onderdeel van het onderhouden van je douche. Dit zorgt er namelijk voor dat het water goed weg blijft lopen tijdens het douchen. Daarnaast voorkomt het nare luchtjes. Wanneer je je douchecabine gaat schoonmaken kun je je doucheputje dus net zo goed meteen meenemen. Gelukkig is het schoonmaken van je doucheputje helemaal niet moeilijk!

Het doucheputje schoonmaken

Doe allereerst schoonmaakhandschoenen aan. Eerst draai je het schroefje eruit en verwijder je het rooster van het putje. Nu kun je de haren en het overige vuil er makkelijk uit krijgen met je hand of eventueel een stuk ijzerdraad of je schroevendraaier. Met een beetje geluk weet je al het vuil op deze manier te verwijderen en ben je na deze stap dus al klaar. Eventueel kun je ervoor kiezen soda door het putje te spoelen. Dit ontvet, ontsmet en verwijdert nare luchtjes. Je kunt nu het rooster weer terugplaatsen en het schroefje terugdraaien.

Een verstopt doucheputje

Wanneer het water met het douchen niet goed wegloopt heb je last van een verstopt doucheputje. Mocht het niet genoeg zijn om de stap hierboven te volgen, wordt het tijd om verder te kijken naar de oorzaak. Wanneer je alle haren en het overig vuil uit het putje gepeuterd en het water loopt nog niet goed weg, haal het putje dan zo ver mogelijk uit elkaar. Zo kun je elk onderdeel afzonderlijk van afval ontdoen en schoonmaken. Wees voorzichtig met alle onderdelen, deze kunnen kwetsbaar zijn. Leg de losse onderdelen voor nu apart. Nu is het tijd om de afvoer te ontstoppen. Giet hiervoor kokend water in het putje. Begin met een kleine hoeveelheid om te kijken of het wegloopt. Als het wegloopt kun je meer water in de afvoer gieten. Zo’n 2 liter zou genoeg moeten zijn. Strooi van tevoren eerst wat soda in de afvoer voor een optimaal resultaat. Mocht je voor ontstoppingsmiddel gaan, giet dan 300ml ontstopper in de afvoer en laat dit een half uur inwerken. Spoel de afvoer hierna door met lauw water. Zet hierna het putje weer in elkaar.

Haar in het doucheputje

Meestal is haar de oorzaak van een verstopt doucheputje. Zeker wanneer jij of een huisgenoot lang haar heeft blijven deze haren al snel ergens in de afvoer of in het putje hangen waarna ander vuil hierin vast komt te zitten. Er zijn speciale haarontstoppers beschikbaar die ervoor zorgen dat haar en andere viezigheid oplossen. Voorkomen is echter beter dan genezen! Waar je haren in de afvoer nooit helemaal kunt voorkomen, helpt het wel om na elke douchebeurt de haren uit het putje te halen. Ook is het verstandig om na elke douchebeurt heet water in het doucheputje te gieten. Heb je geen rooster over je putje? Zorg dan dat je deze plaatst; dit zorgt er namelijk voor dat haren niet meer in de afvoer terecht komen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.