Wist je dat je je wc door deze verkeerd schoon te maken nog vervuilder kunt maken dan deze was vóór het schoonmaken? Wil je je wc écht schoonmaken zijn er enkele belangrijke dingen om mee rekening te houden. We delen deze adviezen graag met je in dit blog, dus lees zeker door.
Wat is er nu fijner dan een schone wc? Goed voor de gezondheid, de algehele uitstraling van de badkamer én heerlijk ontspannend om er uitgebreid je social media feed door te nemen. Idealiter maak je je wc dagelijks- of anders minstens twee keer per week schoon. Hieronder zetten we alle stappen voor je op een rij om van een stinkende wc (al dan niet met kalkaanslag) naar een glanzende, frisse wc te gaan. Hier heb je geen dure wondermiddelen voor nodig; het is prima voor elkaar te krijgen met de middelen die je al in je kast hebt staan. Wat heb je allemaal nodig?
Voordat we de stappen delen hoe je de wc wél moet schoonmaken is het ook waardevol om op de hoogte te zijn van veelgemaakte fouten. Vaak worden schoonmaakmiddelen niet goed gedoseerd. Er wordt geregeld te veel schoonmaakmiddel gebruikt, wat niet goed is voor je portemonnee en slecht voor het milieu. Ook laat dit een vettig laagje na in de wc. Om goed te doseren zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals doseerpompen -doppen en -flessen.
Ook wordt er nog geregeld gebruik gemaakt van bleek bij het ‘reinigen’ van de wc. Wist je dat bleek helemaal geen reinigend middel is? Het is een middel gebruikt om stoffen te bleken en heeft dus geen meerwaarde met schoonmaken. Daarnaast is het erg vervuilend voor het milieu. Niet meer doen dus! Wat verder vaak misgaat is dat tijdens het schoonmaken het schoonmaakdoekje uitgespoeld wordt in de emmer met vies water. Gebeurt het schoonmaken niet in de juiste volgorde, worden het water en daarmee het doekje steeds minder hygiënisch. Ga je hier vervolgens mee schoonmaken maak je de wc eigenlijk viezer in plaats van schoner.
Hoe maak je de wc dan wel goed schoon? Allereerst is het van belang schoonmaakhandschoenen aan te trekken en de ruimte te ventileren om onnodige aanraking met - en inhalatie van de chemicaliën te voorkomen. Enkele andere belangrijke tips:
Om te beginnen ga je met een doekje allesreiniger over de rand, de bril, de achterkant en de onderkant van de wc en laat je het even intrekken. Neem alles af met een droge doek. Poets vervolgens de binnenkant van de wc na met de wc-borstel en spoel het toilet door. Wil je het toilet ontkalken? Hiervoor zijn baking soda en schoonmaakazijn prima middelen; strooi de baking soda in de wc-pot of alleen op de plekken waar je de kalk wil verwijderen. Vervolgens giet je er een scheutje schoonmaakazijn overheen. Dit kan flink gaan schuimen, wat een goed teken is. Laat het even intrekken en spoel het daarna weg. Vergeet ook de grond en eventueel de muren niet! Deze zitten vaak vol urinespetters. Haal de grond leeg, maak de grond goed nat met het sopje en werk met je doek van achter naar voor. Spoel je doek regelmatig om in de emmer.
Wil je meer lezen over het onderhouden van je badkamer? Lees dan onze andere blogs!
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.