Deze soorten hout zijn het beste voor in de badkamer

Deze soorten hout zijn het beste voor in de badkamer

Door Jens

Er wordt vaak getwijfeld over hout in de badkamer. Gaat dit niet rotten, of wordt het geen bron van schimmel? Toch zijn er een paar houtsoorten die geschikt zijn voor de badkamer. We zetten ze hieronder voor je op een rij, dus lees zeker door.

Water en hout zijn niet altijd de beste vrienden. Hout in de meest vochtige ruimte van het huis plaatsen klinkt dan ook niet echt als een goed idee. Er zijn echter weinig materialen die zo effectief contrast toevoegen in de badkamer als hout. De over het algemeen strakke vormen van de badkamermeubels worden mooi onderbroken door het organische hout. Hout creëert al snel een warme sfeer en is dus onmisbaar wanneer je een strakke badkamer wat warmte wilt geven zonder afbreuk te doen aan het rustige, efficiënte interieur.

Welk hout kies je?

Hout voor in de badkamer kun je opdelen in twee categorieën: massief hout en plaatmateriaal. We zetten de voor- en nadelen per soort hieronder voor je uiteen.

Massief hout

Wanneer een badkamermeubel van massief hout is wilt dit zeggen dat het meubel volledig van hout is. Er zijn hierbij verschillende houtsoorten te onderscheiden, elk met hun eigenschappen. Er is bijvoorbeeld keuze uit eik, douglas, cedar, kerselaar en tropisch hardhout. Met name laatstgenoemde is een duurzame variant geschikt voor vochtige ruimtes. Elk van deze houtsoorten heeft een unieke uitstraling en sfeer. Welke je moet kiezen is dus volledig afhankelijk van je eigen voorkeur. Houd er rekening mee dat massief hout niet langdurig tegen vocht kan. Zorg dus dat de badkamer goede ventilatie heeft. Je kunt er met de tijd voor kiezen het hout te schuren en te verven, dit is bij hardhout vrij makkelijk. Wel kan het hout krimpen en is het relatief duur vergeleken met plaatmateriaal.

Plaatmateriaal

In tegenstelling tot massief hout bestaat plaatmateriaal niet volledig uit hout. Meestal wordt het gemaakt van houtresten van loof- of naaldbomen, waarna het samen met kunsthars geperst wordt tot een plaat. Na het persen wordt het afgewerkt met kunststof. Enkele voorbeelden van plaatmateriaal zijn MDF, MFC, HPL en spaanplaat. Plaatmateriaal is stevig en daarnaast goedkoper dan massief hout. Wel is het lastiger te bewerken dan massief hout en is het vaak goed zichtbaar dat het geen echt hout is. In tegenstelling tot massief hout is plaatmateriaal echter makkelijker qua onderhoud. Zo is plaatmateriaal minder gevoelig voor water en heeft het minder ventilatie nodig.

Hierboven hebben we de voor- en nadelen per houtsoort doorgenomen. We zetten ze echter nog even voor je op een rij:

Massief hout voordelen

  • Authentieke uitstraling
  • Kan eenvoudig bewerkt worden

Massief hout nadelen

  • Duurder dan plaatmateriaal
  • Heeft veel ventilatie nodig
  • Het hout kan krimpen en uitzetten

Plaatmateriaal voordelen

  • Goedkoper dan massief hout
  • Heeft minder onderhoud nodig en is erg stevig
  • Minder gevoelig voor water

Massief hout nadelen

  • Lijkt minder op echt hout
  • Lastig te bewerken

Op zoek naar mooie houten badmeubelen voor in je badkamer? Bekijk en vergelijk dan zeker de uitgebreide selectie badmeubelen! Met het grote aantal aangesloten webshops en leveranciers zit jouw toekomstige parel er ongetwijfeld tussen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het inrichten van een badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.