Je moet veel dingen kwijt in de badkamer: van de douche tot een kast met je handdoeken en de voorraad cosmetica. En waar komen de wastafel en het toilet te staan? Het kan lastig zijn de ruimte in je badkamer effectief in te delen. Daarom helpen we je in deze blog op weg.
De meeste badkamers zijn vrij beperkt in hun formaat. Wist je dat de gemiddelde badkamer negen vierkante meter is? De beperkte ruimte in de badkamer dwingt je om creatief met deze ruimte om te gaan. Daarnaast zijn er veel relatief grote objecten te plaatsen die allemaal belangrijk zijn: de douche, het toilet, de wasbak, een opbergkast, verwarming. Tot slot moet er ook nog comfortabel bewogen kunnen worden. Hoe pak je dit aan? Zeker wanneer je je badkamer gaat renoveren of een volledig nieuwe badkamer gaat plaatsen zijn er hier een aantal stappen voor. We zetten deze voor je op een rij!
De indeling is de eerste en meteen ook de belangrijkste stap om de ruimte in je badkamer optimaal in te zetten. Hierbij is het handig om gebruik te maken van een plattegrond op ruitjespapier, waarbij je de objecten die je gaat plaatsen uitknipt op schaal. Deze kun je vervolgens over de plattegrond bewegen totdat je een indeling waar je tevreden mee bent. Houd hierbij rekening met de openingsrichting van de deur. Heb je een douchecabine met deur? Neem dit ook mee in je overweging zodat je deze comfortabel kunt gebruiken. Een ander voordeel is dat het van tevoren bepalen van de indeling de kans op impulsaankopen kleiner maakt. Een win-win dus!
Waar kun je de meubels nu het beste plaatsen? Dit is allereerst afhankelijk van de leidingen. Ben je niet bereid deze te laten verleggen, wat zeker wanneer je de hoofdleiding moet laten verleggen kosten met zich meebrengt? Houd dan de bestaande indeling aan voor objecten die op de leidingen zijn aangesloten zoals het toilet, de douche en de wastafel. Ga je de leidingen wel verleggen? In dit geval heb je veel meer mogelijkheden kijkend naar het efficiënt indelen van de badkamer. Zo is het te adviseren het toilet in een hoek te plaatsen of zelfs helemaal weg te laten uit de badkamer als je deze ook in een toiletruimte kunt plaatsen op dezelfde verdieping. Daarnaast zijn vloer- en wandverwarming goede alternatieven op een radiator als je ruimte wilt besparen.
Heb je de locatie van alle belangrijke meubels bepaald? Dan is het nu tijd om er zo veel mogelijk te laten zweven! Dit doe je niet door hier een toverspreuk op los te laten, maar door waar mogelijk meubels aan de muur te bevestigen in plaats van op de vloer. Door meubels als de wastafel, het toilet en een eventuele radiator op deze manier te plaatsen creëer je een ruimtelijke, strakke vloer. Bijkomend voordeel: de vloer zal nu veel makkelijker schoon te houden zijn! Met de dweil kun je nu namelijk eenvoudig onder al deze meubels door. Kies daarom voor varianten van deze meubels die aan de muur bevestigd worden in plaats van de vloer.
Opbergruimte vinden in je badkamer kan vaak een vervelende uitdaging bieden. Dit hoeft het echter niet altijd te zijn! Het sleutelwoord hierbij is ‘combineren’. Wist je dat er kastjes zijn waar je zowel wat handdoekjes in op kunt slaan en waar een wc-rolhouder aan de zijkant zit? Of spiegels die je kunt openen om daar je tandenborstel en andere kleine spullen in op te slaan? Probeer ook het beste te maken van je verloren hoeken en ruimtes door hier een eventueel op maat gemaakt kastje te plaatsen. Wat ook een efficiënte oplossing voor opslag is: een opbergkast met lades, al dan niet bevestigd aan de muur zodat je de ruimte eronder nog ergens voor kunt gebruiken. Over het algemeen past er in ladekasten namelijk meer dan in kasten met openslaande deurtjes. Combineer dit met het gebruik van bakjes voor je spullen en je zult versteld staan hoeveel je op een nette manier op kunt slaan, ook al heb je een kleine badkamer.
Wil je meer lezen over het inrichten van een badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.