Waar moet je op letten met een houten vloer in de badkamer?

Waar moet je op letten met een houten vloer in de badkamer?

Door Roy / 27-06-2022

Een houten vloer is perfect om karakter en warmte toe te voegen aan je badkamer. Helaas wordt een houten badkamervloer vaak nog als spannend gezien. Hout en water zijn tenslotte niet de beste vrienden! Een houten vloer in de badkamer kan echter prima zonder al te veel moeite. We lichten hieronder toe hoe ook jij veel plezier uit een houten vloer kunt halen op de badkamer.

Een houten vloer staat prachtig en voegt een gezellige, huiselijke sfeer toe aan de badkamer. Daarnaast voeg je met een houten vloer op een makkelijke manier kleur toe aan de badkamer. Elke plank is ook uniek wat een aangename visuele variatie brengt. Je zit ook niet vast aan één kleur: er zijn vele soorten hout waar je uit kunt kiezen, waardoor je de vloer precies op jouw smaak af kunt stemmen. Ga je voor een lichte kleur of een warme, donkere kleur? Dit is helemaal aan jou! Het is dan ook niet gek dat dit een van de badkamertrends is op dit moment. Wel zijn er enkele dingen om mee rekening te houden. We zetten het voor je op een rij.

Een houten vloer waterdicht maken

Het is bij het plaatsen van een houten vloer in de badkamer belangrijk om te zorgen dat deze volledig waterdicht is. Als er water door de vloer komt kan dit er namelijk voor gaan zorgen dat de houten ondervloer en de houten constructie kunnen gaan rotten. Het repareren van houtrot in de vloer is vaak prijzig, dus het is van belang dit te voorkomen. Om te beginnen is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of de vloer waterdicht of waterbestendig moet worden, dit zijn namelijk twee verschillende dingen. Normaal gesproken hebben houten vloeren al een bepaalde waterbestendigheid ingebouwd, echter zijn hierin verschillende gradaties. Zo is een gelakte vloer bijvoorbeeld waterbestendiger dan een vloer afgewerkt met olie. Wil je een vloer die volledig waterdicht is? Kies er dan voor deze te impregneren met impregneermiddel. Hiervoor is het aanbrengen van enkele langen polyester een goede oplossing. Wanneer het hout goed geïmpregneerd is, heeft water geen kans om door het hout te dringen.

Een houten vloer leeft: rekening houden met krimpen en uitzetten

Omdat hout een natuurlijk materiaal is leeft het, wat betekent dat het kan krimpen en uitzetten. Dit wordt met name veroorzaakt door vocht. Je herkent dit misschien wanneer je een schutting met poort hebt. Een paar keer per jaar zul je de poort wellicht bij moeten draaien bij de ophanging om te zorgen dat hij goed in het slot blijft vallen, afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Bij vochtopname zal het hout uitzetten en bij vochtverlies krimpen. Hoeveel kan hout uitzetten en krimpen? Over het algemeen is dit zo’n 4 tot 5 procent, met name in de breedte. In de badkamer zijn de schommelingen in vochtigheid sterk, waardoor het in deze ruimte van belang is hier serieus rekening mee te houden bij het plaatsen van de vloer. Dit kun je doen door ervoor te zorgen dat er kieren zijn tussen de planken en tussen de muur zodat het materiaal kan bewegen. Het kan ook een goede optie zijn om de ruimte te verdelen in droge en natte gebieden. Hierbij leg je tegels of steen bij de meest natte gebieden en hout bij de droge gebieden.

Houd rekening met de vloerbelasting

Wanneer je een badkamer met houten vloer wilt aanleggen (of hebt), is het van belang rekening te houden met de vloerbelasting, ofwel het gewicht dat de vloer aankan. Met name wanneer je een bad gaat plaatsen kan het nodig zijn de vloer te verstevigen. Vooral bij oude huizen is dit erg belangrijk; hier is de constructie vaak niet ingesteld op het gewicht van een volle badkuip plus persoon. Het laatste wat je wilt is dat een baddersessie tot flinke schade leidt. Om de houten vloer te verstevigen, ofwel ‘op te voeren’, kun je denken aan een extra draagpunt toevoegen onder de vloer, zoals een houten of stalen balk. Ook kun je de huidige balken sterker maken door bijvoorbeeld zinken platen aan te brengen waar cement op wordt uitgegoten. Houd er rekening mee dat bij het verstevigen van de vloer deze wel 5 tot 10 centimeter hoger kan worden. Zorg dat in dit geval nog steeds alles past en de deur nog open kan.

Meer lezen

Wil je meer lezen over het inrichten van een badkamer? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.