Het uitkiezen van de tegels die je gaat gebruiken in de badkamer is misschien wel één van de meest spannende beslissingen tijdens het verbouwen. De tegels in je badkamer zijn namelijk enorm bepalend voor het algehele uiterlijk en sfeer van de ruimte. Ook kan het betegelen van een badkamer aardig wat centjes kosten, afhankelijk van de grootte van het oppervlakte dat je gaat bedekken. Veel mensen vinden het gebruik van natuursteen het allermooist: dit is helemaal niet gek, want het is ook écht een werkelijk prachtig materiaal.
Nu ben je benieuwd of natuursteen tegels wel de juiste keuze zijn voor jouw badkamer. Voordat je zo’n grote beslissing maakt wil je natuurlijk wel weten waar je aan begint. Gelukkig komen tegels van natuursteen vooral met veel grote voordelen. Daarbij zijn de nadelen van natuursteen kleiner ten opzichte van de voordelen. De meeste nadelen van natuursteen kun je namelijk gemakkelijk omzeilen. Wat de voordelen en nadelen van natuursteen tegels in de badkamer precies zijn gaan we je dadelijk allemaal vertellen in deze blog. We hopen je hiermee te kunnen helpen een geïnformeerde keuze te maken bij jouw zoektocht naar de perfecte badkamertegels!
Natuursteen komt, zoals de naam al verteld, volledig rechtstreeks uit de natuur. Het gesteente is gevormd uit ofwel gestold magma (ook wel stollingsgesteente genoemd) of uit kalkgesteente. Dit laatste ontstaat wanneer aardlagen in de loop der jaren onder hoge druk zijn versteend. Natuursteen heeft prachtige, pure oneffenheden die ervoor zorgt dat elk stuk natuursteen volledig uniek is. Dit is dan ook één van de redenen dat het zo populair is. Wie wilt er nu niet een badkamer met een luxe, unieke look?
Er zijn vele soorten natuursteen om uit te kiezen. Niet elke soort is echter even geschikt om natuursteen badkamertegels van te maken. Iedere natuursteen soort is tot zekere hoogte poreus. Wanneer het oppervlak te poreus is, is het in de badkamer niet hygiënisch om te gebruiken. Dit komt omdat vuil en vocht zich hierin kan nestelen. Hierdoor zou schimmel kunnen ontstaan. Er wordt daarom gewerkt met zo glad mogelijke natuursteen soorten met hooguit een ruw oppervlakte.
De meest bekende soorten natuursteen die worden gebruikt in de badkamer zijn: graniet, marmer, kalksteen, leisteen, kwartsiet, travertin, basalt en gneis. Ieder heeft een eigen, unieke uiterlijk. De kleuren lopen uiteen van bruin, beige, zwart of wit. Daarbij kan de kleur effen zijn, maar ook geaderd of bont. Ook kan het oppervlakte van de steen op verschillende wijzen worden bewerkt om een hoogglanzend, mat of juist ruw oppervlakte te creëren. Je kunt kiezen uit de volgende soorten bewerkingen: matglans, hoogglans, vlampatroon of ruw.
Het gebruik van natuursteen tegels in de badkamer levert je veel voordelen op. Gelukkig is dit wel het geval, want er hangt een duurder prijskaartje aan dan bijvoorbeeld keramische tegels. Hieronder lichten we graag alle voordelen toe van natuursteen tegels in de badkamer.
Natuursteen is een authentiek natuurproduct. Dit betekent iedere natuursteen tegel een eigen uniek patroon heeft. Dit maakt een badkamer met deze tegels zo stijlvol en uniek. De ene marmeren badkamer vloer heeft altijd een volledig ander uiterlijk dan de ander. Er is namelijk altijd sprake van verschillen in de patronen van de natuursteen aderen.
Er zijn dus een hoop schitterende natuursteen soorten om uit te kiezen. Daarnaast zijn de bewerkingsmogelijkheden op het gebied van natuursteen tegels eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hoogglans marmer of juist ruw kalksteen voor een geheel andere uitstraling. Daarbij kun je hetzelfde stuk natuursteen toepassen op verscheidene plekken in de badkamer. Zo kun je naast natuursteen wandtegels en natuursteen vloertegels ook een bijpassende badkamermeubels aanschaffen, zoals een natuursteen waskom of zelfs een heel natuursteen wastafelblad.
Natuursteen is een duurzaam product dat lang mooi zal blijven. Uiteraard geldt dit alleen onder de voorwaarden dat er sprake is van het juiste onderhoud. Natuursteen tegels moet je op een andere manier schoonmaken en onderhouden dan bijvoorbeeld keramische tegels. Doe je dit altijd op de juiste wijze, dan zul je jarenlang kunnen genieten van een badkamer met natuursteen tegels.
Van zichzelf beschikt natuursteen over warmtegeleidende eigenschappen. Het kan hoge temperaturen en snel wisselende temperatuurschommelingen goed verdragen. Hierdoor kun je het perfect combineren met een comfortabele vloerverwarming. Vooral in de winter is vloerverwarming in de badkamer zalig om te hebben. Het is dan zóveel fijner om met je voeten de douche uit te stappen op een warme vloer.
Helaas zitten er ook een aantal kleine nadelen aan het gebruik van natuursteen tegels in de badkamer. Laat je hierdoor echter niet intimideren: de meeste nadelen zullen niet van toepassing zijn zolang je er op de juiste manier voor zorgt. Dit is helemaal niet zo moeilijk als je weet hoe.
Het grootste nadeel van natuurtegels ten opzichte van bijvoorbeeld keramische tegels is dat ze vrij fragiel zijn. Het weerstand van natuursteen op buiging en uitzetting is vrij laag. Hierdoor breken tegels van natuursteen vrij gemakkelijk. Daarbij is het vrij gevoelig voor krassen. Ben je echter voorzichtig en maak je geen krassen, dan zul je hier geen last van hebben.
Voordat je natuursteen tegels aanschaft is het cruciaal dat je op de hoogte bent van de juiste wijze om deze schoon te maken. Natuursteen is namelijk ontzettend gevoelig voor zuren en chemische schoonmaakproducten. Het gebruik van standaard reinigingsmiddelen of zeep kan schade veroorzaken zoals verkleuringen en vlekken. Natuursteen vergt dus milde schoonmaakmiddelen.
Heb je toch liever tegels voor je badkamer die wat minder fragiel zijn? Tegenwoordig worden er veel (vaak keramische) tegels gemaakt met een natuursteen look, waaronder ook marmerlook tegels.
De prijs-kwaliteitverhouding van natuursteen tegels is in principe goed. Je betaalt meer voor natuursteen tegels dan voor de meeste andere soorten; maar krijgt er wel veel voor terug. Het zeer gewilde, luxe uiterlijk van echte natuursteen is namelijk niet na te bootsen met andere materialen. Daarbij gaat het chique natuursteen bij goed onderhoud erg lang mee.
Zoals we eerder al zeiden heeft natuursteen open poriën. Dit betekent dat het geseald moet worden om het effectief te laten werken in een badkameromgeving. Het is echter zo dat een geseald steenoppervlak erg glad wordt als het nat is. Hierdoor wordt vaak het gebruik van natuursteen voor een badkamervloer die wordt gebruikt door kinderen of ouderen niet aangeraden. Je kunt dit omzeilen door een antisliplaag te laten aanbrengen om de natuursteen stroever te maken.
Ten opzichte van andere tegelsoorten is natuursteen relatief veeleisend. Het is niet zo lastig om de juiste producten in huis te halen voor het regelmatige onderhoud, zoals het wekelijks schoonmaken van de badkamer. Echter is er bij natuursteen tegels meer aan de hand dan alleen dat. Zoals we eerder al zeiden hebben natuursteen tegels open poriën. Deze open poriën zijn gevoelig voor vocht, vuil en dus ook schimmels. De enige preventieve strategie is om jouw natuursteen tegels minstens één keer per jaar te sealen – ook wel impregneren genoemd. Hierbij wordt een beschermende, nagenoeg onzichtbare laag aangebracht. Deze beschermd het natuursteen tegen het intrekken van vuil.
Het is lastig om zelf natuursteen tegels te leggen. Dit komt onder andere door het feit dat natuursteen zo gemakkelijk beschadigd. Om deze reden laten mensen vaak de natuursteen tegels in hun badkamer plaatsen door een professional. Je wilt immers niet het prijskaartje van natuursteen betalen om er vervolgens vanaf dag één allemaal krassen en vlekken op terug te zien.
Wil je meer lezen over het stijlen van jouw badkamer en het creëren van de juiste sfeer? Neem dan ook eens een kijkje tussen deze greep van onze andere gerelateerde blogs!
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie badkamer meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.