Hoe kies je vloertegels voor in de badkamer?

Hoe kies je vloertegels voor in de badkamer?

Door Jens / 01-09-2022

Wanneer je een nieuwe badkamer aan het samenstellen bent zal je aandacht waarschijnlijk voornamelijk uitgaan naar de douche, het bad, de badmeubel en de algehele stijl van de badkamer. Vaak wordt er minder stilgestaan bij de badkamervloer, echter heeft dit een enorme impact op de uitstraling en het gebruiksgemak van de badkamer. Benieuwd hoe je het beste een vloer kunt kiezen voor de badkamer? Lees dan zeker door!

Een goede badkamervloer kiezen kan nog best lastig zijn. Er zijn veel mogelijkheden qua tegels en elke soort komt weer met haar voor- en nadelen. Daarnaast heeft iedereen een andere smaak en is elke badkamer ook nog eens anders, dus is het niet mogelijk om één antwoord te geven wat de beste vloertegels voor in de badkamer zijn. Wel zijn er enkele criteria waar je rekening mee kunt houden om tot een goede keuze te komen.

Welke kleur tegels?

De kleur van de tegels heeft natuurlijk erg veel impact op de ruimte. Donkere tinten absorberen licht waardoor de badkamer optisch een stuk kleiner kan lijken. Uiteraard doen lichte tinten precies het tegenovergestelde en kunnen zij een badkamer groter laten lijken dan deze in werkelijkheid is. Kleur is echter niet het enige element dat invloed heeft op de optische grootte van de badkamer; ook de indeling en keuze voor het soort sanitair doet erg veel. Zo zal een douchewand bijvoorbeeld de badkamer veel ruimtelijker aan laten voelen dan een douchecabine.

Welk formaat tegels?

Ook het formaat van de tegels heeft invloed op de ruimtelijkheid van de badkamer. Zo zullen grote tegels de badkamer groter aan doen voelen. Dit komt doordat grote vloertegels minder voegen hebben, wat weer voor rust zorgt waardoor je badkamer groter lijkt. Kleine tegels kun je daarom beter vermijden voor de grote oppervlaktes en zijn beter in te zetten als decoratie rondom bijvoorbeeld de spiegels en in de douche.

Welke stijl tegels?

Afhankelijk van de stijl badkamer die je voor ogen hebt zijn er richtlijnen waar je qua vloertegels rekening mee moet houden om de stijl écht goed te realiseren. Zo zie je bij moderne badkamer veelal grote, donkere vloertegels met zo min mogelijk voegen zoals betoonlook tegels en natuursteen tegels. Een rustieke, landelijke badkamer leent zich daarentegen beter voor kleinere, knusse tegels waaronder bijvoorbeeld keramiek. Wil je voor een Mediterrane sfeer gaan in je badkamer? Hierbij horen kleurrijke vloertegels en patroontegels, zoals Portugese tegels en terrazzo tegels.

Slipweerstand

Een ander belangrijk punt bij het uitkiezen van de juiste badkamer vloertegels is de slipweerstand van de tegels. In een vochtige ruimte zoals de badkamer kun je het beste gebruik maken van tegels met een hoge slipweerstand. Hoe kun je hierachter komen? De slipweerstand wordt aangegeven door de letter R, gevolgd door een cijfer tussen 9 en 13. Hoe hoger de R-waarde, hoe minder kans op slippen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over badkamerstijlen? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.