Welke wandtegels kies je voor de badkamer?

Welke wandtegels kies je voor de badkamer?

Door Roy / 24-08-2022

Bij een nieuwe badkamer horen nieuwe wandtegels. Maar welke kies je? Tegels zijn verkrijgbaar in vele vormen, afmetingen en materialen elk met specifieke eigenschappen. Zorg en daarom voor dat je goed de voor- en nadelen van alle tegelsoorten tegen elkaar afweegt. Hier helpen we je graag mee, dus lees zeker verder.

In de badkamer heb je in grote lijnen keuze uit twee opties wanneer het aankomt op wandbekleding: tegels en stucwerk. Behang aan de muur in je badkamer is natuurlijk niet handig omdat het niet goed tegen vocht kan. In deze blog leggen we uit waar je op moet letten wanneer je voor tegels gaat. We gaan hierbij in op het formaat van de tegels en het materiaal.

Welke tegelgrootte?

Wanneer je je gaat verdiepen in tegels voor de badkamer zul je al snel leren dat het formaat van de tegels erg belangrijk is voor de uitstraling van de ruimte, alhoewel de uiteindelijke keuze voornamelijk afhankelijk is van je smaak en voorkeuren. We lichten hieronder de kenmerken per formaat toe, waarbij er onderscheid gemaakt wordt tussen grote en kleine wandtegels.

Grote wandtegels

Met grote tegels creëer je een rustige uitstraling in de badkamer. Dit komt doordat er dan minder voegen zichtbaar zijn. Ook dragen grote tegels bij aan de ruimtelijke uitstraling van de badkamer. Kies je voor grote wandtegels zal de badkamer dus al snel een stuk groter lijken. Voorbeelden van grote tegels zijn betonlook tegels, natuursteen tegels en marmerlook tegels. Er zijn wel enkele nadelen aan grote tegels. Het bepalen van de voeglijnen vraagt meer denkwerk voor de tegellegger, wat betekent dat het moeilijker is om grote tegels te leggen. Ook is het met grote tegels lastiger om rond buizen en andere obstakels tegels te leggen wat zorgt voor meer afval en slijp- of snijwerk.

Kleine wandtegels

Wanneer je voor een speels effect wilt gaan kom je al snel uit bij kleine tegels. Waar grote tegels juist zorgen voor een strak effect, zorgen kleine tegels namelijk voor het tegenovergestelde. Kleine tegels zijn bijvoorbeeld mozaïek tegels, Portugese tegels of Friese witjes. Hebben deze tegels je hart veroverd? Kies er dan voor om hier een klein gedeelte van de badkamer mee te betegelen. Zo komt het accent te liggen dit gedeelte van de wand en zal het niet te druk ogen. Ook kleine tegels komen met enkele nadelen. Zo vragen ze meer onderhoud omdat er meer voegen zijn waar vuil in kan komen te zitten. Ook zorgen meer materiaal en meer voegwerk vaak voor een hogere prijs.

Welk materiaal?

Tegels zijn beschikbaar in vele verschillende materialen waardoor er voor iedere stijl en smaak wel een tegel te vinden is. Sommige materialen ogen strak, sommige weer wat drukker. Ook vereist het ene materiaal meer onderhoud dan het andere. Benieuwd naar de eigenschappen per materiaal? We zetten het voor je op een rij.

Keramiek

Tegels van keramiek hebben weinig onderhoud nodig, hoeven niet geseald te worden en zijn waterdicht na het voegen. De tegels zijn gemakkelijk te snijden en aan te brengen. Dit maakt het ook een materiaal dat vriendelijk is voor de portemonnee.

Graniet

Het meest onderscheidende kenmerk van graniet is hoe slijtvast het materiaal is. De kleur vervaagt niet en eenmaal ingevoegd is graniet waterdicht en gemakkelijk te onderhouden. Dit maakt het een onderhoudsvriendelijk materiaal dat lang meegaat.

Mozaïek

Vooral wanneer je een oosterse sfeer in je badkamer wilt introduceren is mozaïek een goede optie. Deze mini-tegeltjes bieden een prachtige vorm van decoratie. Het komt vaan in speciale matjes waardoor ze gemakkelijk te leggen zijn en netjes afgewerkt kunnen worden.

Natuursteen

Deze karakteristieke, sterke tegels zijn vaak van nature ruw. Natuursteen tegels zijn met name geschikt wanneer je een natuurlijk element toe wilt voegen aan de badkamer. Het zorgt voor een warme uitstraling. Daarnaast is het een natuurlijk product, dus is geen tegel hetzelfde. Dit zorgt voor een uniek eindresultaat die je in verschillende stijlen kunt verwerken.

Meer lezen

Wil je meer lezen over badkamerstijlen? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.