Welke bevestigingsmaterialen worden gebruikt in de badkamer?

Welke bevestigingsmaterialen worden gebruikt in de badkamer?

Door Tom

Ga je een de slag in de badkamer? Met de juiste bevestigingsmaterialen houd je alles op zijn plek. Ga je bijvoorbeeld een nieuwe wasbak plaatsen of een nieuwe wc? De juiste bevestigingsmaterialen zijn hierbij onmisbaar. In deze blog vertellen we je over de meest gebruikte bevestigingsmaterialen voor in de badkamer. Zo kun je doelgericht een voorraadje aanleggen wanneer je de eerstvolgende keer naar de bouwmarkt gaat!

Badkamerrenovaties kunnen een grote uitdaging zijn, vooral als je niet weet wat voor soort bevestigingsmaterialen je moet gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten bevestigingsmiddelen die geschikt zijn voor gebruik in de badkamer, maar sommige zijn beter dan andere. Materialen die veel gebruikt worden zijn schroeven, tape en kit:

  • Schroeven: wordt gebruikt voor het bevestigen van spiegels, handdoekhouders en reserverolhouders.
  • Bouten en moeren: worden bij verschillende installaties gebruikt om deze ergens aan te bevestigen
  • Tape: wordt gebruikt om tegels en afdichtingen waterdicht te maken.
  • Kit: wordt gebruikt voor het afdichten van naden en gaten.
  • Lijm: wordt gebruikt voor tegels en sanitair.

Welke materialen zijn geschikt?

Bij het kiezen van de juiste bevestigingsmaterialen voor je badkamer is het belangrijk om te overwegen welk materiaal het meest geschikt is voor de omgeving. Je wilt natuurlijk dat alles stevig en veilig is, maar je wilt ook dat het mooi bij je interieur past. Badkamers zijn vaak vochtige ruimtes, dus het is belangrijk om materialen te kiezen die bestand zijn tegen vocht. Ook moeten de bevestigingsmaterialen stevig genoeg zijn om het gewicht van de objecten te dragen die je wilt ophangen.

  • Populaire materialen die gebruikt worden voor bevestigingen in de badkamer zijn RVS en aluminium. Beide materialen zijn stevig en roestbestendig, waardoor ze ideaal zijn voor lang gebruik in een vochtige omgeving. Aluminium is echter iets lichter dan RVS, wat het makkelijker maakt om mee te werken. Wel is het materiaal wat kwetsbaarder.
  • Als je op zoek bent naar een esthetisch aantrekkelijke optie kun je overwegen gebruik te maken van chroom bevestigingsmateriaal. Chroom heeft een glanzende finish die de badkamer een luxe uitstraling geeft. Het is echter belangrijk om te realiseren dat chroom gevoelig is voor vingerafdrukken en andere vlekken, dus het is belangrijk om het materiaal regelmatig te reinigen om er mooi uit te blijven zien.
  • Een goed alternatief voor de traditionele bevestigingsmaterialen zijn zogenaamde zelfklevende bevestigingsmaterialen. Deze materialen zijn gemaakt van speciale kunststoffen en rubber, waardoor ze uitstekend bestand zijn tegen vocht en warmte. Zelfklevende bevestigingsmaterialen zijn eenvoudig aan te brengen en verwijderen, waardoor ze ook makkelijk te gebruiken zijn in de badkamer.

Als je kiest voor bevestigingsmaterialen die niet bestand zijn tegen vocht en temperatuurschommelingen is het belangrijk om deze goed te beschermen. Dit kan door middel van een waterdichte afdekking of een waterdichte lijm. Het is niet aan te raden om bevestigingsmaterialen te gebruiken die niet bestand zijn tegen vocht en temperatuurschommelingen zonder bescherming. Dit kan ervoor zorgen dat de materialen gaan rotten of krimpen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over sanitair? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.