Hoe installeer je een boiler?

Hoe installeer je een boiler?

Door Roy

Een boiler is een belangrijk onderdeel van het centrale verwarmingssysteem in een huis. Het is verantwoordelijk voor het produceren van warmte door middel van elektriciteit of het verbranden van aardgas, propaan of olie. Als de boiler niet goed geïnstalleerd is, kan dit leiden tot een slechte werking van het verwarmingssysteem en een hogere energierekening. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een boiler op de juiste manier installeert.

Zodra de herfst en de winter op de deur kloppen is het tijd om te denken aan het opwarmen van je huis. Hiervoor maak je gebruik van een boiler. Het lijkt complex om een boiler te installeren, maar als je weet hoe het moet is het niet zo moeilijk als je misschien denkt

Verschillende soorten boilers

De eerste stap is het uitzoeken van de juiste boiler. Er zijn verschillende soorten boilers op de markt, dus je moet eerst bepalen welke het beste bij jouw huis en verwarmingssysteem past. Als je twijfelt kun je altijd contact opnemen met een erkende installateur voor advies.

  • Combi-ketel: Een combi-ketel is een boiler die tegelijkertijd dient als warm waterboiler. Dit type ketel is ideaal voor huishoudens met weinig ruimte omdat er geen aparte boiler nodig is. Het nadeel van een combi-ketel is dat het alleen kan verwarmen als er ook warm water wordt gebruikt. Als je bijvoorbeeld alleen 's ochtends doucht, zal de boiler 's nachts niet werken.
  • Systemketel: Een systemketel is een boiler die alleen werkt als er ook een aparte boiler in het huis is. Dit type ketel is ideaal voor huishoudens die regelmatig warm water nodig hebben, ook als er geen verwarming aan staat.
  • Voorraadketel: Een voorraadketel is een boiler die een grote hoeveelheid water in een tank opslaat. Dit type ketel is ideaal voor huishoudens die veel warm water nodig hebben, bijvoorbeeld omdat er regelmatig grote gezinnen of feestjes zijn. Het nadeel van een voorraadketel is dat het een groot apparaat is en veel ruimte in beslag neemt.

Stappenplan boiler installeren

Na het uitzoeken van de juiste boiler is het tijd om deze te installeren. Het is zeker de moeite waard om te kijken of je zelf nog installatiemateriaal zoals bevestigingsmateriaal of montagemateriaal moet kopen. Als je geen ervaring hebt met het installeren van een boiler is het aan te raden om contact op te nemen met een erkende installateur. Een boiler is zwaar en kan gevaarlijk zijn wanneer deze niet juist geïnstalleerd is. Heb je twee rechterhanden en kennis van boilers? Volg dan de onderstaande stappen om je boiler zelf te installeren:

  1. Als je een nieuwe boiler gaat installeren, is het belangrijk om eerst het oude systeem te verwijderen. Dit betekent het afkoppelen van alle leidingen en het verwijderen van de oude boiler. Als je een gasboiler hebt, moet je ook de gasaansluiting verwijderen. Als je een elektrische boiler hebt, moet je de stroomtoevoer uitschakelen en de elektrische aansluiting loskoppelen.
  2. Nadat je het oude systeem hebt verwijderd kun je beginnen met het installeren van de nieuwe boiler. Begin met het aansluiten van de nieuwe boiler op de waterleiding. Als je een gasboiler hebt sluit je deze ook aan op de gasaansluiting. Als je een elektrische boiler hebt sluit je de stroomtoevoer aan en maak je de elektrische aansluiting vast.
  3. Zorg ervoor dat alle aansluitingen stevig vastzitten voordat je verder gaat. Als je een gasboiler hebt moet je ook een ventilator installeren. Deze ventilator zorgt ervoor dat de boiler de juiste hoeveelheid lucht krijgt. Als je een elektrische boiler hebt is het niet nodig om een ventilator te installeren.
  4. Nadat je de nieuwe boiler hebt geïnstalleerd moet je de verwarmingsbuizen aansluiten. Als je een gasboiler hebt moet je deze ook aansluiten op de gasaansluiting. Als je een elektrische boiler hebt sluit je de stroomtoevoer aan en maak je de elektrische aansluiting vast.
  5. Nadat je de verwarmingsbuizen hebt aangesloten is het tijd om de thermostaat in te stellen. Zorg ervoor dat je de thermostaat op de juiste temperatuur instelt. Als je de thermostaat te hoog instelt kan de boiler oververhit raken en uitvallen. Als je de thermostaat te laag instelt kan de boiler niet goed werken en kan er schade aan de verwarmingsbuizen ontstaan.
  6. Na het instellen van de thermostaat moet je de boiler inschakelen. Als je een gasboiler hebt draai je de gasaansluiting open. Als je een elektrische boiler hebt sluit je de stroomtoevoer aan. Laat de boiler ongeveer een uur draaien voordat je het verwarmingssysteem inschakelt.
  7. Als je het verwarmingssysteem inschakelt moet je ervoor zorgen dat alle verwarmingsbuizen stevig vastzitten. Als je een gasboiler hebt moet je ook de ventilator inschakelen. Als je een elektrische boiler hebt sluit je de stroomtoevoer aan en maak je de elektrische aansluiting vast.
  8. Laat de boiler een uur draaien voordat je het verwarmingssysteem uitschakelt. Bij een gasboiler draai je de gasaansluiting dicht. Bij een elektrische boiler hebt sluit je de stroomtoevoer af en maak je de elektrische aansluiting los.
  9. Laat de boiler ongeveer een uur afkoelen voordat je het verwarmingssysteem weer inschakelt. Als je een gasboiler hebt draai je de gasaansluiting weer open. Als je een elektrische boiler hebt sluit je de stroomtoevoer weer aan en maak je de elektrische aansluiting vast.

En voilà: je nieuwe boiler is geïnstalleerd en werkt naar behoren. Geniet van warme douche- en/of baddersessies en een heerlijke verwarming door het hele huis!

Meer lezen

Wil je meer lezen over sanitair? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod mooie meubelen, items en handige accessoires online en veilig op Sanitair.nl.